Dörtyol Özel Seçkin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi (ÖZEL EĞİTİME İHTİYAÇ )   

ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ OLMANIN NEDENLERİ

 Özel gereksinimli çocukların dünyaya gelmesine neden olan etmenleri genel olarak 3 ana grupta toplamamız mümkündür:

·         Doğum öncesi nedenler,

·         Doğum anı nedenleri,

·         Doğum sonrası nedenler.

 

Doğum Öncesi Nedenler

Beslenme: Annede beslenme bozukluğunun olması bebeğin büyümesini yavaşlatabilmektedir.

Yapısal Bozukluklar: Bebeğin anne karnındaki fiziksel bozuklukları içerir. Kalıtsal sebepler, ilaçlar, ve diğer çevresel faktörler bu durumların oluşmasında etkilidir.

Kalıtsal Bozukluklar: Hücre bölünmeleri sırasında bazı hatalar oluşabilir. Bazı durumlarda zigot kendiliğinden anne bedeninin dışına kendiliğinden atılır. Yani anne düşük yapar.

Ama bazı durumlarda anormallik öldürücü değildir. Ama çocuğun gelişimi ciddi biçimde etkilenebilir. Ör. Down sendromu.

Hücre Transferi Hataları: Hücrelerin yanlış transfer olması nedeniyle oluşan bozukluklardır. Ör. Dudak yarık damak, spinabifida vb.

Diğer Sebepler:  Anne adayının hamilelik sırasında ilaç ve ya uyuşturucu kullanması, hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, annenin kronik bir hastalığının olması, anne-baba arasındaki kan uyuşmazlığı, annenin yaşının çok genç yada anne ileri yaşta olması da bebeğin engelli doğmasına sebep olabilmektedir

 

Doğum Anı Nedenleri

Zor ve Hatalı Doğum: Zor ve hatalı doğumlarda bebeğin başının çok fazla basınca maruz kalmasıyla kafaiçi kanamanın oluşması durumudur. Bunun sonucu beyin hasarı oluşabilmektedir.

Doğum anı anoreksia: Doğum sırasında bebeğin yeterli oksijeni alamaması durumudur.

Göbek bağının bebeğin boynuna dolanması, bebeğin başının önce değil sonra çıkması, anormal ve uzamış doğumlar buna sebep olarak gösterilebilir.  

Prematüre Doğum: Bebeğin gelişimsel olarak hazır olmadan doğması durumudur.

Erken doğan bebekler: 37 haftadan önce doğan bebekler.

Zamanına göre hafif doğan bebekler. 2.5 kilo ve daha aşağı doğum tartısıyla dünyaya gelen bebekler prematüre bebek olarak kabul edilmektedir. 

 

Doğum Sonrası Nedenler

·         Yaralanmalar ve kazalar

·         Ateşli hastalıklar

·         Beslenme yetersizliği

·         Sosyal ve kültürel yoksunluk gelişimsel yetersizliğe sebep olan doğum sonrası faktörler olarak sıralanmaktadır. 

 

BestMaster
.....::::: Online Ziyaretçi :2 | Bugün :4 | Bugün Çoğul :5 | Toplam Tekil :38232 | Toplam Çoğul:79568 | İp No :18.221.129.145 :::::.....